Feedbacktool (GradeMark)

omschrijving

Een feedbacktool is een digitale nakijktool voor docenten. De docent kan snel ‘bladeren’ door alle ingeleverde papers, en via ‘drag’ en ‘drop’ eenvoudig (vooraf gedefinieerd standaard) commentaar en verbeteringen aanbrengen in papers.

software
GradeMark is onderdeel van Turnitin, een tool ter ondersteuning van digitaal nakijken, digitale peer review en plagiaatdetectie. Bij de VU is Turnitin geïntegreerd in Blackboard. Alle docenten en studenten kunnen via Blackboard van de software gebruik maken, en hoeven dus niet apart in te loggen.

De docent kan via Blackboard een ‘Turnitin assignment’ aanmaken. Vervolgens kunnen studenten via de gecreëerde link hun opdracht inleveren. De docent krijgt alle ingeleverde opdrachten overzichtelijk gepresenteerd en ziet meteen de resultaten van de plagiaatcheck. Vervolgens kunnen de opdrachten online nagekeken, becommentarieerd én beoordeeld worden. Veel voorkomende feedback kan als ‘quick mark’ in een bibliotheek worden geplaatst om te worden hergebruikt. Dit is een efficiënte manier om veelvoorkomende fouten snel te corrigeren. Delen van de commentaarbibliotheek kunnen ook uitgewisseld worden met andere docenten.


roelofs_screendump_def.png
Inline commentaar van de docent en commentaarlijst aan de rechterkant


voordelen (volgens VU docenten)
  • De combinatie van het wegvallen van papieren rompslomp (niet meer printen) met online verbeteren en efficiënt cijfermanagement, kan een significante tijdbesparing bij het verbeteren opleveren.
  • In Turnitin staat alles bij elkaar, zowel de ingeleverde essays, de peer reviews en de cijfers van de docent.
  • De docent krijgt een goed beeld van wie wat heeft ingeleverd en wie niet.
  • De geïntegreerde plagiaatcheck werkt snel, en de resultaten zijn overzichtelijk.
  • Overal toegang tot ingeleverd werk van studenten is handig.
  • Sinds augustus 2013 is er een app beschikbaar om via de iPad met GradeMark te werken. Deze is gratis te downloaden in de App Store. Met deze app is het mogelijk om ook offline GradeMark te gebruiken, en op een later tijdstip te synchroniseren met de online versie. Meer informatie over het installeren van de app en het verkrijgen van toegang tot uw Turnitin assignments vindt u hier (volg hierbij de instructies Access via Learning Management System): http://submit.ac.uk/en_us/training/instructor-training/ipad/getting-started. Meer informatie over het geven van feedback via de app: http://submit.ac.uk/en_us/training/instructor-training/ipad/adding-comments-on-a-paper. Vragen of opmerkingen over het gebruik van GradeMark via de iPad? Mail turnitin@vu.nl.

nadelen
Zoals bij elke nieuwe ICT tool, kost het tijd om het systeem van binnen en buiten te leren kennen, alle mogelijkheden uit te proberen en het opdrachtontwerp en de ICT omgeving goed op elkaar af te stemmen.

meer informatie
Turnitin en GradeMark instructiemateriaal
VU-specifieke FAQ voor docenten over het gebruik van Turnitin en GradeMark
Handleiding GradeMark voor docenten (Engelstalig)
Handleiding GradeMark voor studenten (Engelstalig)
Turnitin helpdesk voor VU docenten: turnitin@vu.nl


relatie met anders tools
Turnitin - Peer Mark (peer review)
Markin (digitaal nakijken)
E-rater (automatische check Engelse spelling en grammatica)

scenario/voorbeeld
Bij de opleiding CIW makken de docenten van het vak 'Gesprekken aan het werk/werken aan gesprekken' gebruik van een gezamenlijke set feedback fragmenten om de werkstukken van de studenten na te kijken.
Lees hier meer over de opzet, ervaringen van de docenten en reacties van studenten.
Download hier de ontwikkelde feedbackset (auteur: T. van Charldorp)

Quickmark Sets
Het is mogelijk om bestaande verzamelingen van Quickmarks (zogenaamde Quickmark Sets) te delen met uw collega's of bestaande voorbeeldsets te importeren. Hiermee kunt u gebruik maken van het verrichtte werk van uw collega's of kijken hoe zij gebruik maken van GradeMark.
Hoe u een Quickmark Set kunt exporteren en importeren, leest u hier op de centrale support website van Blackboard en Turnitin.